Uggs/n 5825

Gode bæreegenskaper er viktigere enn lav vekt. At sekken sitter godt på ryggen med den vekta som er aktuell for deg, og at skulderreimene er gode. Det er det viktigste for alle, understreker utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening overfor DinSide. Det er lett å la seg friste av at sekken har lav vekt, men da må du også huske hva du skal bruke sekken til. Hvilken aktivitet du skal ut på, enten det er topptur eller fjellklatring, er viktig. Ulike turer krever forskjellig utstyr, og det er ikke sikkert den lette dagstursekken er tilpasset akkurat ditt behov. Uansett er det viktig å tenke på hvor mye plass du har til rådighet. At volum er passe for ditt formål er det nest viktigste. Sekken må ha også de finessene den trenger til ditt bruk, som fester for ski, hjelm, spade, isøks og så videre. Skal den bare brukes til vanlige dagsturer trenger du få fester. Et par lommer, og gjerne et topplokk med to reimer slik at du kan plassere større ting under lokket, kan være hendig til variert bruk, sier Bloch-Hoell til DinSide.

Små og lette dagstursekker er ofte praktiske å ha med seg i en større sekk, hvis man for eksempel skal overnatte på fjellet. Men jo lettere de er, dess mer kan det ha gått på bekostning av andre ting, forteller Bloch-Hoell, og fortsetter:Vekta bør avveies mot slitestyrken. Den er gjerne bedre på en litt tyngre sekk. Sekken kan egentlig ikke bli for lett, men lav vekt henger gjerne sammen med tynne stoffer og tynne eller manglende polstringer, samt tynne reimer med små spenner som er vanskelige å bruke med hansker og votter. Så det er viktigere å se på funksjonen enn på vekta.I vårt utvalg er Helsports Skaret en av de billigste dagstursekkene på markedet til 595 kroner. Sekken rommer 25 liter, veier 600 gram, har festepunkter foran og under, innvendig sikkerhetslomme, refleks og stor frontlomme. Den er også tilrettelagt for drikkesystem, og egner seg godt til lette fjell- og markaturer. Fås i fargene grønn, svart, orange og, for de eventyrlystne, «solnedgangsrød».

Adventure Travel Pack fra Granite Gear rommer 31 liter, veier kun 540 gram og koster 759 kroner. Den er tilrettelagt for allsidig bruk, og anbefales til alt fra adventure racing til toppturer. Ryggsekken har eget feste for hjelm, takler en vekt på inntil ni kilo, har opplegg for drikkesystem, og takket være en finurlig ordning kan den dessuten omgjøres til en reisepute.Tight Pro Large fra Haglöfs er en teknisk 25-literssekk som veier 940 gram og koster 900 kroner. Dette er en såkalt tightsekk, spesielt egnet for de som er opptatt av at sekken sitter godt mot kroppen. Med stegjern- og isøks-feste egner denne seg godt for ikke altfor avanserte klatreturer. Forberedt for drikkesystem, og kun én ytterlomme.